3 Ağustos 2022 Çarşamba

İSTATİSTİK BİLİMİ ve DEMOKRASİ

 Ünlü bir istatistik deneyi var. Francis Galton deneyi...
https://www.kampustenevar.com/.../francis-galton-deneyi...

Aynı deneyi daha sonra küçük çaplı olarak ODTÜ'de tekrarlamışlar...
Sonuçlar aynı... Deneyin tekrarlı sonuçları hep aynı yönde sonuçlanmış.
Buna göre, bir tahmin etme değerlendirmesinde, bireylerin abartılı ve gerçekten uzak sonuçlar üretmesine rağmen, tek tek bireyler değil de topluluğun ortalaması alındığında doğruya en yakın sonuçlara ulaşılıyor.

Aynı deneyi çevrenizde karşılaştığınız insanlara, seçimlerin tahmini sonuç yüzdelerini şimdiden sorup, not edip, sonuçlarla kıyaslayarak görebilirsiniz, Kişi sayısı artıkça, sonuçlarda netleşecektir,

Bu deneyden çıkartılabilinecek bir diğer sonuç ise, toplum yönetiminde çok sesliliğin ve demokrasinin neden önemli olduğudur.
Her bir birey olması gereken için farklı ve hatta gerçeklerle uyuşmayan bir şeyler önerebilir. Herkesin kendisine göre bir fikri vardır.
Herkesin düşüncesine saygı duyup, o fikirlerin içeriklerinden muhalif de olsa kullanılabilinecek olanları karar mekanizmasında göz önüne alırsanız, verilecek karar en doğru karar olacaktır.

Demokrasi; azınlığın fikirlerininde, çoğunluğun karar mekanizmasında rol aldığı bir uzlaşma kurumudur.

Tek bir kişinin biçimlerdirdiği, yönlendirdiği karar mekanizması yerine, bir çok akılın ortak uzlaşılarından doğan karar mekanizması bu yüzden çok daha üstündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder