Basra körfezinden, AB ye üyesi olan Kıbrıs rum kesimi üzerinden boru hattı ile ucuz gaz götürme projesi sekteye uğradı.
Oysa sırf bu iş için, milyonlarca insan yurdundan edildi. Bölge kurgu bir terörist örgüte temizletildi. ardından bu terörüstleri temizleyip, boru hattı bakımı ve korunumunu yapacak uydu-bağımlı devlet planları vardı.
Olmadı...
Çünkü, milliyetçilik veya duruş konularını bir kenara bırakalım. Bu hat (Kuzey Irak ve Suriye'den geçmesi arzu edilen) Türkiye'nin ve Rusya'nın ulusal çıkarlarını tehdit ediyordu.
Doğal gaz, 22nci yüzyıla kadar dünyanın yeni enerji kaynağı. Ucuz maliyetli petrol yok artık. Doğal gaz, kayagazı, kumgazı derkeni tüm enerji birimleri metan tabanlı gaz'a dönüşüyor. Termik santrallerde...
Enerji ihtiyacı tüm ülkelerin nüfuslarına oranla kat kat artıyor. sırf almanyanın bile 20 yıllık döngüde enerji ihtiyacı 12 kat artacak olarak hesaplanıyor. Oysa nüfusu o kadar artmayacak.
Bu yüzden Doğu Akdenizdeki gaz kaynakları, AB için hayati. ABD'nin de farkı hesapları var.
AB Rusyanın en büyük müşterisi, bu gaz ile Rusya ciddi gelir kaybına uğrayacak. Bu yüzden bu doğal gaz çalışamları netleşmeden, Türkiye üzerinden tüm Akdeniz'e ucuz doğal gaz getirip, bölgenin enerji musluğu olma hesapları var.
Aynı şeyi Ab ve ABD kKıbrıs rum kesimi üzerinden yapmayı arzu ediyor.
Çekişmenin temelinde bu var. Para...Menfaat...
Gerisi fasa fiso, saf olanları öne sürmek ve çatışamlarda harcamak için kullanılan gerekçeler...
AB ve ABD, bu kontrol için Türkiye'yi rahatça gözden çıkartabilir. Çünkü hesaplar çok uzun vadeli çıkarlara göre yapılıyor.
Ama arayı bozmakta istemezler, o zaman kesinlikle istediklerini yapamayacaklar.
S-400'ler NATO kökenli olmadığı için, bu bölgedeki hareketlerine ve uyarılarına ciddi tehdit oluşturuyor.
Herhalde Nato standartı hava savunma silahlarının, Nato üyesi orduların Türkiye'ye olası bir gözdağı hareketinde (Göz dağı çünkü kara harekatına cesaret etmeleri çok zor. Geçmiş deneyimleri bu konuda onlara yol gösterir. Sadece hava saldırıları ve abluka, ambargo ile hareket edebilirler,) işler olacağını ummuyorsunuz? Özellikle yüksek teknoloji içerenlerin...
Zamanında Genel Kurmay'ın kripto odasına girip, tüm olası saldrıılara karşı geliştirilmiş planları nasıl aldıklarını, TSK'nın nasıl kamuyou desteğini zayıflatıp, tırpanladıklarını unutmayın.
Tek şansları mevcut yönetimlerin, kendisine fazla güvenen ve kısa vadeli planlarla sorunları ele almaları ve dolayısıyla çözüm üretmemesi...
İşin kötüsü, şu an hiç bir siyasi oluşumda bu iradeyi ve donanımı da göremiyorum. Yani bir diğeri olsa gene çok şey değişmez.
Toplum olarak zaten dik duruş sergileyip, siyasileri hizaya sokacak birlik ve beraberliğimizde yok. Millet kaderci, fıtratına razı kaldı.
Onların çekişmelerinde taraf olmayı, siyaset olarak algılıyor artık.
S-400'ler bu çerçevede bence, doğru bir karar.
Kimseye güvenerek, kendimizi güvenceye alamayız. Hele dost olduklarını iddia edip, farklı davrananaların insafı ile asla...
Aynı şey Rusya içinde geçerli. Şu an çıkar birliğimizden dolayı yakınız. Bunu geliştirmek faydalı ama ... Gün gelince çıkarlarımız çatışabilir.
O zaman, uzlaşma zemini istiyorsak, öncelikle kendi kendimize yeten bir ekonomi ve üretim yapısına ihtiyacımız var.
Bu dış bağımlılıkla, sadece rakiplerimizden insaf ve insancıllık isteyebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder